Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Το βιβλίο της Γιώτας Ιωαννίδου «Σοχούμ» ζωντάνεψε στους «Αργοναύτες-Κομνηνούς» στην Καλλιθέα


Το μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου «Σοχούμ» παρουσιάστηκε την Κυριακή 22 Απριλίου από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων «Άγγελος Δεληγιώργης», στην Καλλιθέα (Αθήνα). Πρόκειται για μία ιστορία δύο ανθρώπων που ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού· μία πορεία μίας οικογένειας, μίας φυλής από το Σοχούμ, τη γενέθλια γη, προς την Ελλάδα, μία πατρίδα ξένη, όπου βίωσε μία σειρά από τραυματικές εμπειρίες και δοκιμασίες, τις οποίες κατάφερε εν τέλει να ξεπεράσει αλλά όχι χωρίς να αφήσουν σημάδια. Για το βιβλίο μίλησαν o δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης και o κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καλημέρης.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης.

Θεόφιλος Καστανίδης και Χριστίνα Αβραμίδου
Ο Βλάσης Αγτζίδης ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο του δραματικού χρόνου του μυθιστορήματος και περιέγραψε τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της Γιώτας Ιωαννίδου. «Η Γιώτα Ιωαννίδου βασίστηκε πάνω στις μνήμες των παππούδων της και αποτύπωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τη ζωή τόσο οι ίδιοι όσο και γενικότερα οι Έλληνες που διέμεναν εκείνη την περίοδο στο Σοχούμ. Ακόμα και σήμερα σε αυτήν την περιοχή παραμένουν περίπου 2.500 Έλληνες οι οποίοι είτε επέλεξαν είτε δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ελλάδα.

Βλάσης Αγτζίδης, Γιώτα Ιωαννίδου, Κώστας Καλημέρης
»Η Γιώτα Ιωαννίδου περιγράφει την τραυματική εμπειρία των παππούδων της στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, όπου ήρθαν το 1937. Τα χρόνια προσαρμογής τους στην Ελλάδα ήταν γεμάτα δοκιμασίες και δυσκολίες. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και όσοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του '90. Πρόκειται για έναν κόσμο Ελλήνων με ισχυρή ταυτότητα, ο οποίος σε όλο τον 20ό αιώνα περνάει διαδοχικές προσφυγές».

Ο Κώστας Καλημέρης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η ιστορικότητα του μυθιστορήματος "Σοχούμ" δεν διακρίνεται, και μέσα από την πλοκή φανερώνεται το δράμα των δύο ηρώων του έργου, σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αντιπροσωπεύει το δράμα οποιουδήποτε ζευγαριού που πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Η αφήγηση της Γιώτας Ιωαννίδου κουβαλάει το μυθικό στοιχείο, το οποίο όχι μόνο δεν χάνεται, αλλά συνεχώς ζωντανεύει ακόμα περισσότερο.


»Εξίσου αξιοσημείωτες είναι και οι σημασίες που κρύβονται πίσω από τις χειρονομίες και τις συμπεριφορές των χαρακτήρων του έργου. Ακόμα και στα σημεία όπου επικρατεί η σιωπή, η Γιώτα Ιωαννίδου καταφέρνει και σου δείχνει την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων της. Οι ήρωες του έργου δίνουν μάχη στο παρόν, αγωνίζονται και τιμούν την κάθε ημέρα και δεν κοιτάνε μόνο το παρελθόν ή το μέλλον».


Η συγγραφέας του «Σοχούμ» Γιώτα Ιωαννίδου διάβασε ορισμένα αποσπάσματα του έργου της και δήλωσε ότι ορισμένα γεγονότα που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τη ζωή της ήταν αυτά που γέννησαν την ιδέα της συγγραφής αυτού του βιβλίου. «Ήταν πολύ βαθιά η ανάγκη να γράψω αυτό το βιβλίο. Το "Σοχούμ" μου άνοιξε νέους δρόμους· να έρθω ακόμα πιο κοντά με τον ποντιακό ελληνισμό και να έρθω σε στενότερη επαφή με την Ιστορία. Αυτό όμως που με ενεργοποίησε ιδιαίτερα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν ένας πόνος μέσα μου, ο πόνος του ξεριζωμού, της προσφυγιάς».

Στη συνέχεια ακολούθησε το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης με τον Ηλία Αβραμίδη στη λύρα και τον Παύλο Ταχματζίδη στα κρουστά.

  • ·Η Γιώτα Ιωαννίδου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο και στον κινηματογράφο και ως εκφωνήτρια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το 2016 ανέβηκε η παράσταση "Femin play toujours", σε δικό της κείμενο, σκηνοθεσία και παραγωγή. Το «Σοχούμ» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κωνσταντίνος Τσενκελίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου